zaterdag 17 november 2012

Eclairs met karamel


ECLAIRS MET KARAMEL © Goe gebakken

Aantal personen: 8


Bereidingsduur: minder dan 2 uur
Budget: gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Oorsprong: belgisch
Soort: nagerechten
U eet: vegetarisch


INGREDIËNTEN:
quantity6
ingrediënt: 

  • 6: eierdooiers
  • 125 g: suiker
  • 500 ml: melk
  • 1: vanillestokje
  • 30 g: maiszetmeel
  • 125 ml: water
  • 125 ml: melk
  • 100 g: boter
  • 1/2 theelepel: zout
  • 1 theelepelsuiker
  • 150 g: bloem
  • 1: eierdooier
  • 1 el: melk
  • 120 ml: room
  • 150 g: suiker
  • kleun klontje: boter
  • enkele druppels: citroensap
  • 250 g: melkchocolade
  • spuitzak
  • grote bakplaat



BEREIDING:
Maak eerst de banketbakkersroom. Breng de melk met de inhoud van het vanillestokje aan de kook in een steelpan. Klop intussen de eierdooiers met de suiker op tot een volumineus, roomwit mengsel. Klop er tot slot het maiszetmeel onder en giet er de hete melk op. Roer goed, giet het mengsel in de steelpan en laat het dikken op het vuur. Laat het daarna afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 230 °C.
Giet de melk en het water voor het soezendeeg in een steelpan en voeg de boter, het zout en de suiker toe. Breng alles op een zacht vuurtje naar het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer met een houten lepel de bloem onder de vloeistof.
Zet de steelpan weer op het vuur en laat het deeg al roerend uitdrogen. Het moet een zanderige textuur krijgen, zoals een roux.
Roer een voor een de eieren onder het deeg. Je zult hard moeten roeren, dat is normaal. Het resultaat moet een glanzend, homogeen deeg zijn.
Vet de bakplaat in. Schep het soezendeeg in een spuitzak. Spuit dikke strepen deeg op de bakplaat, met telkens minstens vier vingers tussenruimte. Bestrijk de strepen met de dorure. Bak de soezen 12 minuten in de hete oven, tot ze luchtig en goudbruin zijn. (Laat de oven gesloten tijdens het bakken!) Laat ze daarna afkoelen op een roostertje.
Maak de karamelganache voor het toplaagje. Warm de room op in de microgolfoven. Smelt in een steelpannetje de suiker met de boter en het citroensap en laat hem lichtjes bruinen. Giet er voorzichtig de hete room bij en roer goed. Voeg tot slot de chocolade toe.
Snijd in elke soes aan beide uiteinden een gaatje. Vul een spuitzak met banketbakkersroom en spuit de room er door de gaatjes in.
Vul tot slot een spuitzak met een plat spuitmondje met de karamelganache en geef elke eclair een mooi toplaagje. (Je kunt dat ook met een lepel of een mes doen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen