zaterdag 17 november 2012


Speculaaskoekjes © boek kvlv

Aantal personen: 8
Bereidingsduur: minder dan 2 uur
Budget: gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Oorsprong: belgisch
Soort: nagerechten
U eet: vegetarisch


INGREDI√čNTEN:
  • 1/2 kg bloem
  • 1/2 kg donkerbuine suiker
  • 5 gram speculaaskruiden (makkelijkst te vinden bij uw bakker)
  • 5 gram natriumbicarbonaat
  • 5 gram gewoon keukenzout
  • 200 gram ongezouten koude boter uit de ijskast
  • 1 kippenei
TIPS:
  • Gebruik evenveel bruine suiker en bloem en zorg ervoor dat de boter koud is alvorens het deeg te maken.
  • Het bicarbonaat zal de speculaas een beetje doen opzwellen en tegelijkertijd krokant maken.
BEREIDING:
  • Neem een grote kom, doe er de bloem en de bruine suiker in en roer met een houten lepel goed door elkaar zodat je een ‘bruine bloem’ krijgt. Voeg er dan het bicarbonaat, het zout en de speculaaskruiden aan toe en roer verder om.
  • Voer er dan het ei bij en de klont boter en roer of kneed met de hand tot een grote bol koekjesdeeg: als alles goed is afgewogen zal er na goed kneden geen deeg meer aan je handen plakken.
  • Bebloem een werkvlak en de speculaasvorm (giet de overtollige bloem terug uit de vorm).
  • Rol met een deegrol de speculaasdeeg uit tot de gewenste dikte.
  • Leg het speculaasdeeg op de koekplank en
  • druk het deeg goed in de sinterklaasvorm.
  • Snijd met een mes de speculaas boven de plank weg en leg alle speculaasvormen op een bakplaat vooraf bedekt met bakpapier. TIP! Heb je geen speculaasvorm, maak dan vormpjes met een koekjessteker of maak een bolletje en druk het plat tot de gewenste dikte.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 25 tot 30 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen